NEVJEROVATAN RECEPT: Pogledajte kako pravilno čuvati bijeli luk čak i do dvije godine! Ovo je svima potrebno!

Svi oni koji su zasijali cesnjak ove godine, vrijeme im je da ga izvade iz zemlje. Naime, doslo je vrijeme kada na internetu mozete naci sve sto vam je potrebno i sto vas zanima. Razni portali su puni savjeta, recepata, i svega sto ljudima moze pomoci. Danas vam donosimo jedan savjet, a to je kako mozete spasiti cesnjak tokom zime, ali i duze. Mnogi tvrde da cesnjak moze stojati na tavanu cak i do dvije godine, a da se niti jedno cehno luka ne susi ili truli.

Naime, jedan covjek je imao priliku za medije istaci kako je njegova kona izvadila cesnjak iz zemlje zajedno sa stabljikom i korijenom. Nikada ga nemojte cistiti sa zemlje i prati. Potrebno je ostaviti da stoji na suncu oko dvije sedmice, a nakon toga staviti luk sa stabljikom, korijenom i ostacima zemlje na tavan. Takodjer je istakao da cesnjak na taj nacin moze sacuvati sve hranjive tvari. Pored toga je odrezao stabljiku, sipao je tanki sloj soli u sanduk koji je bio debljine 1 do 2 cm.

Nakon toga je rasporedio cesnjak i prekrio novinskim papirom kako bi ga sacuvao. Na takav nacin cesnjak moze trajati cak i do dvije godine bez susenja i truljenja, a pored toga nece mijenjati svoju boju.